Arhitektūra

Mihails Ričs rada energoefektīvas rindu ielas kā sociālos mājokļus Noridžā

Mihails Ričs rada energoefektīvas rindu ielas kā sociālos mājokļus Noridžā
Anonim

Mihails Ričs rada energoefektīvas rindu ielas kā sociālos mājokļus Noridžā

Goldsmith Street ir Mihaila Ričesa Passivhaus un augsta blīvuma sociālo mājokļu shēma Noridžā, Anglijā, kura ir izvēlēta šī gada Stirlinga balvai.

Atrodas netālu no pilsētas centra, mājokļu apbūve ietver 105 rindu mājokļus, kas ir paredzēti par pieejamu augsta blīvuma alternatīvu daudzdzīvokļu mājām.

Visas mājas ir vērstas uz dienvidiem, lai palielinātu saules ieguvumu, un tās ir izveidojis Mihails Ričs ar praktiskām detaļām, kas nodrošina, ka tām ir zems enerģijas patēriņš.

"Mūsu prioritāte bija pasīvās saules shēmas izstrāde, lai samazinātu iedzīvotāju rēķinus par degvielu iedzīvotājiem, " paskaidroja studijas dibinātāji Annalie Riches un David Mihail. "Mēs arī gribējām novietot ielas atpakaļ Noridžas apgabalā, kas viņus bija pazaudējis, " viņi stāstīja Dezeenam.

"Shēma ir vērsta pret logiem un apdzīvojamām telpām uz dienvidiem, lai maksimāli izmantotu saules enerģijas ieguvumus ziemā, un vasarā ir aizēnota."

Mihails Ričs 2008. gadā uzvarēja konkursā par Goldsmith ielas projektēšanu, iesniedzot priekšlikumu, kurā tika iedomātas ielas, nevis daudzu citu dalībnieku piedāvātie daudzdzīvokļu nami.

Shēmā ietilpst septiņi rindu bloki, kas izvietoti četrās rindās un kopā satur 45 mājas un 60 dzīvokļus mazāk nekā viena hektāra platībā.

Kamēr īstermiņā diktēja mājokļu skaitu projektēšanas laikā, terases projektēšana noveda pie studijas vēlmes radīt "pasīvu saules shēmu". Ēkām bija jābūt mazstāvu, lai novērstu to aizēnošanu.

Lai to panāktu, vienlaikus apmierinot nepieciešamo mājokļu blīvumu, Mihails Ričs pieņēma minūtes no augsta blīvuma mājokļu rajona, ko sauc par Zelta trīsstūri - Viktorijas laikmeta rindu māju apkārtne piecu minūšu attālumā no vietas.

"Mēs apskatījām netālu esošo populāro aizsargājamo teritoriju Noridžā, kuras ielu ielas ir 14 metru attālumā viena no otras, kas ir ievērojami mazāk, nekā to ļauj vadlīnijas par skatu, " skaidroja Mihails Ričs.

"Atdarinot šo ielu modeli, mēs shēmā varējām iegūt ievērojami vairāk ģimenes māju, kas atbilda vietējā mājokļa vajadzībām. Vietnes robežās mēs varējām aprīkot četras lineāras austrumu-rietumu terases ar stratēģiju kombināciju."

Tāpat kā Zelta trīsstūris, terases ir izvietotas 14 metru attālumā viena no otras, un tajās ir "neparasti plati un sekli" māju tipi, kuru izmērs ir astoņi metri no sešiem. Visas apdzīvojamās istabas ir vērstas uz dienvidiem, lai saglabātu privātumu.

Caur shēmas centru ved atvērta aleja, kuru Mihails Ričs izveidoja, lai to dubultotu kā kopīgu kopīgu dārzu un drošu rotaļu laukumu bērniem. Uz vietas ir arī divi citi labiekārtoti spēļu laukumi.

Lielu daļu citas Goldsmith Street galvenās detaļas praktiski izveidoja Mihails Ričs, lai nodrošinātu, ka shēma atbilst Passivhaus standartam - starptautiskam energoefektivitātes standartam, kura mērķis ir dramatiski samazināt prasību par telpas apsildīšanu un dzesēšanu.

Katra siena ir biezāka par 600 milimetriem, un jumti ir novietoti 15 grādu leņķī, lai palielinātu saules ieguvumu, vienlaikus nodrošinot, ka katra terase neaizsedz saules gaismu no aizmugures rindas logiem.

Visā shēmā Mihails Ričs iekļāva arī balto logu ekspozīcijas, kas izolē logu rāmjus un kalpo arī ekspozīciju izplatīšanai - dizains, kas palīdz uzlabot gaismu interjerā un skatu ārā.

Logi ir arī ar alumīnija sietu, kas nodrošina saules ēnojumu.

Citos shēmas apdares veidos ietilpst piena krēmkrāsas māla ķieģeļu un melnu glancētu flīžu materiālu palete uz jumtiem, kas atbalsojas visā Noridžā atrodamajos būvmateriālos, un izliektas sienas katrā stūrī, lai maskētu iekšējās kāpnes, vienlaikus uzmanīgi vedot apmeklētājus uz ielām. .

Katrs atkritumu urnu veikals, žogs un dārza vārti ir izgatavoti pēc individuāla pasūtījuma, izgatavoti no cinkota tērauda, ​​kas apšūts ar alumīnija sietu un pēc tam krāsots ar smidzināšanu, un katram mājoklim ielu līmenī ir dažādu krāsu priekšējās durvis, lai nodrošinātu īpašumtiesību sajūtu.

Mihails Ričs ir Londonas arhitektūras studija, kuru dibinājuši Annalijs Ričs un Deivids Mihails, kas agrāk bija Deivida Mihaila Arhitektu un Ričija Havija Mihaila Arhitektu prakses vadītāji.

Citos studijas projektos ietilpst Park Hills muižas atjaunošanas otrās fāzes plāni un Londonas austrumu daļa, kas aprakstīta kā "liela māja, kas ir savīta atpakaļ kopā".